Het project


Editoriaal

Beste muziekliefhebbers,

Het doet ons enorm veel plezier en het is me een grote eer om u FestiVita! aan te kondigen, een nieuw festival voor oude muziek dat zal plaatsvinden in Brussel in partnerschap met de Cercle Royal Gaulois.

Misschien moet met een beetje gek zijn – of verblind door een fantastische muze – om een dergelijk initiatief te organiseren in volle gezondheidscrisis. Maar ons project werd al eind 2019 bedacht en uitgewerkt, voor dit jaar planden we namelijk initieel een driedaagse met acht concerten en een bal. De programmatie van deze eerste editie zal uiteindelijk pas in februari 2022 tot uitvoering kunnen komen.

En ondertussen?

Sinds november vorig jaar was het team al druk in de weer met alle voorbereidingen. Het was dus moeilijk voor me om hen te zeggen : « We zien elkaar over anderhalf jaar ! ».

Bovendien bevinden we ons in een cultureel vaccuüm dat de artistieke wereld in een greep houdt, in afwachting van een eventuele heropleving. Er moest dus iets gebeuren! En zo begonnen onze interne brainstormsessies, online en zo intens dat de computers er letterlijk warm van kregen (internet in combinatie met linker en rechter hersenhelften).

In plaats van nieuwe Lamentatieste gaan componeren, zijn we erin gevlogen en presenteren we u met veel enthousiasme Edition Zero!

Voor deze editie werken we slechts met één ensemble samen, en niet het minste: het Belgische Vox Luminis. Daarnaast doen we een beroep op één van onze beste geluids- en beeldtechnici, Manuel Mohino, om een opname van de opperste kwaliteit te verzekeren.

We stelden dit idee voor aan onze partners, waaronder de Cercle Royal Gaulois, en die waren erg onder de indruk en willen ons ondersteunen in de uitvoering van onze plannen. Van harte bedankt hiervoor!

Na drie maanden van voorbereiding, vergaderingen, uitbreiding van het team, intense contacten en briefings aan al onze mogelijke partners, zijn we vandaag bijzonder verheugd u een programma rond « Bach Dynasty » aan te kondigen, uitgevoerd door het Vox Luminis ensemble, op vrijdag 5 maart om 20u.

Tot slot bieden we u een meeslepende reportage over FestiVita! aan. Gedurende een twintigtal minuten nemen Clara De Decker en Eric Boever, u mee achter de schermen van ons festival en komt u meer te weten over de artiesten, de prachtige architectuur van de Cercle Royal Gaulois, de luistersleutels en de « who’s who» in de ingewikkelde stamboom van de familie Bach. Niet te missen!

Vergeet u zeker niet in te schrijven voor dit onvergetelijk muzikaal moment!

Michel Keustermans


De oorsprong

De vzw L’Art de Divertir beheert al bijna 30 jaar de activiteiten van La Cetra d’Orfeo, een ensemble voor oude muziek dat werd opgericht en wordt beheerd door Michel Keustermans. De vzw houdt zich vooral bezig met de creatie en productie van concerten, voorstellingen en tournees in België en in het buitenland. Daarnaast neemt L’Art de Divertir ook programmatie voor zijn rekening in samenwerking met talloze organisaties uit het Belgisch artistiek milieu.

De 25verjaardag van La Cetra d’Orfeo in 2019 was de ideale gelegenheid om FestiVita! te organiseren: een festival voor 2.500 personen, met 150 artiesten en 23 concerten verspreid over Brussel waarvan in de Cercle Royal Gaulois.

Dankzij het ongeziene succes van het evenement kregen we het idee om het festival te herhalen. In de loop van 2020 in partnerschap met de Cercle Royal Gaulois werd dan ook de allereerste ‘echte’ editie van FestiVita! Brussels Early Music Festival voorbereid, die zal plaatsvinden op vrijdag 5 maart 2021 met een online concert. De zogenaamde Editie « Zero ».

Dit nieuw initiatief is volledig gewijd aan oude muziek en krijgt de steun van verschillende culturele instellingen om de Belgische artiesten in de verf te zetten.

FestiVita! stelt zich enkele ambitieuze doelstellingen: uitmuntendheid, verankering in België en Brussel, toegankelijkheid, historisch onderzoek en opleiding. Tijdens de live editie van 2022 zullen daar doelstellingen worden aan toegevoegd: als springplank fungeren voor jongtalent, het stimuleren van multidisciplinariteit en interactiviteit, en steeds bijzondere aandacht voor het goed onthaal van de artiesten en ons publiek.