Vox Luminis


Het ensemble

Sinds de oprichting in 2004 wordt het vocale ensemble Vox Luminis onder leiding van baszanger Lionel Meunier internationaal geprezen om haar unieke sound, zowel in een solistische bezetting als in grotere producties.

Vox Luminis is gespecialiseerd in het Engelse, Italiaanse en Duitse repertoire uit de 17de en vroege 18deeeuw en brengt zowel virtuoze meesterwerken als niet eerder opgediepte parels opnieuw tot leven.

Een kern van vocale solisten wordt, naargelang het repertoire, aangevuld met een uitgebreid continuo, solo-instrumenten of een volledig orkest.

In 2012 won Vox Luminis op de prestigieuze Gramophone Awards de Recording of the Year. Intussen realiseerde Vox Luminis zeventien opnames bij de labels Ricercar, Alpha, Ramée en Musique en Wallonie en sleepte het talrijke internationale prijzen in de wacht waaronder “Klara ensemble van het jaar 2018”, BBC Music Magazine “choral award winner 2018”, 3 Diapasons d’Or en meerdere Preis der Deutschen Schalplattenkritik. Vorig jaar mocht het ensemble opnieuw een Gramophone Music Award in de categorie “Choral” in ontvangst nemen voor de cd van Buxtehude: Abendmusiken (2019).

 Jaarlijks verzorgt Vox Luminis ongeveer 70 concerten bij de belangrijkste concerthuizen en festivals wereldwijd, onder wie Bozar Brussel, deSingel Antwerpen, Auditorio Nacional Madrid, L’Auditori Barcelona, Wigmore Hall London, Philharmonie Berlin, Lincoln Center New York, Zaryadye Hall Moscow, Festival van Vlaanderen en Festival de Wallonie, Festival de Saintes, Festival Oude Muziek Utrecht, Musikfest Bremen, Bachfest Leipzig, Aldeburgh Festival en Boston Early Music Festival.

Vox Luminis is huisartiest van Concertgebouw Brugge. Recent startte het ensemble een structurele samenwerking met het befaamde Freiburger Barockorchester.

© Tom Blaton

Lionel Meunier

Lionel Meunier geniet tegenwoordig internationale bekendheid als dirigent en artistiek leider van het ensemble Vox Luminis, dat hij oprichtte in 2004.

Doordrongen van muziek sedert zijn prille jeugd begint Meunier zijn opleiding in Clamecy, zijn geboortestad in Frankrijk. Hij studeert er notenleer, blokfluit en trompet en vervolgt zijn studies aan het IMEP (Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie) in het Belgische Namen en zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In 2013 ontvangt Lionel Meunier de onderscheiding « Namurois de l’Année » in het domein van cultuur.

Vanwege zijn parcours wordt Meunier de laatste jaren frequent aangezocht door diverse Europese ensembles, zowel als coach, dirigent en artistiek leider. Van 2018 tot 2020 vervulde hij een belangrijke opdracht van het Théâtre National de Bretagne in Rennes; Promotion X, een begeleidingsprogramma binnen de toneelopleiding.

© Tom Blaton