Banquet-qu’on-sert

Zondag 15 februari
12:00

festivita25-banquet
©Malou Van den Heuvel
festivita25-banquet
©Malou Van den Heuvel

Herbeleef de sfeer van een Saksisch banket uit de barokperiode, gekruid met optredens van acteur Bruno Georis en muzikale interventies door de laureaten van het concours Première.

Het 18e-eeuws Saksisch menu wordt samengesteld door onze musicoloog Marc Vanscheeuwijck en chef-kok Thierry Lefevre.

In de barokperiode was Saksen een van de tien keurvorstendommen van het Heilige Roomse Rijk, een regio ten noorden van het huidige Tsjechië die zich uitstrekte van Görlitz aan de Poolse grens tot Mühlhausen in centraal Duitsland. De Saksische hoofdstad was toen Dresden met als andere belangrijke steden Leipzig, Zwickau, Meißen en Chemnitz.

De keuken, nogal middeleeuws van traditie, was gebaseerd op vleesdieet, maar werd in de zeventiende eeuw verrijkt met nieuwe invloeden. Groenten en peulvruchten waren steeds minder verdacht en gedroogd fruit, riviervis, maar ook gebak, cacao en koffie werden geïntroduceerd als ingrediënten van de dagelijkse keuken. Er was uiteraard ook is nooit een tekort aan bier en wijn. Het was in de tijd van Bach (zelf een groot liefhebber van bier en lekker eten) dat een nieuwe “burgerlijke” keuken in het leven werd geroepen, geïnspireerd door de tradities van de Franse keuken (vooral sauzen) en die werd verspreid door de publicatie van allerlei kookboeken voor gezinnen.

Menudetails binnenkort

Tarief:
80€

EINDE VAN DE RESERVERINGEN OP 12 FEBRUARI OM MIDDERNACHT!