LE CERCLE ROYAL GAULOIS

De «Cercle royal Gaulois Artistique & Littéraire» zag het levenslicht in 1847. Adolphe Quételet (1796-1874) was de eerste voorzitter. Hij was wiskundige, astronoom en oprichter van het koninklijk Observatorium van België en vader van de moderne statistiek. Quételet was daarnaast ook dichter, man van cultuur en groot liefhebber van kunst en literatuur. 

De Cercle is erfgenaam van een lange traditie die ontstaan is in Parijs in de 17e eeuw, de traditie van de literaire salons die op regelmatige tijdstippen aristocraten en mensen uit de bourgeoisie samenbracht met een gezamenlijke passie voor Schone Kunsten en Letteren. «Salon houden» was in die tijd de term om hun samenzijn te benoemen. In de 18eeeuw kregen deze salons een vaste vorm en werden ze literaire Genootschappen. In de 19e eeuw namen ze een traditie over van hun Britse collega’s : de Gentlemen’s clubs. 

Sinds de tweede helft van de 19e eeuw heeft de Gaulois onderdak gevonden in het Warandepark in Brussel, in de oude gebouwen van Vauxhall, net achter het Koninklijk Theater Warandepark. De gebouwen, grotendeels geklasseerd, dateren uit de 18e eeuw en werden tijdens de 19e en 20e eeuw verder uitgebreid. In het gebouw bevinden zich verschillende ruime salons en een bal- en concertzaal, de «Kariatidenzaal», een verwijzing naar de prachtige vrouwelijke standbeelden van beeldhouwer François Rude. Doorheen de geschiedenis mocht dit gebouw heel wat beroemdheden verwelkomen, gaande van Napoléon Bonaparte tot Bill Gates… 

Dankzij zijn roeping, geschiedenis en locatie is de Cercle royal Gaulois een natuurlijk toevluchtsoord geworden voor muziek. De grootste namen hebben er de werken uitgevoerd van de belangrijkste componisten. Het is dan ook heel logisch dat de Cercle ondersteuning biedt aan FestiVita! en de deuren wagenwijd openzet voor muzikanten en publiek. Ze zijn van harte welkom ! 


Philippe de Wouters d’Oplinter voorzitter