Le Cercle Royal Gaulois


De « Cercle royal Gaulois Artistique & Littéraire » zag het levenslicht in 1847. Adolphe Quételet (1796-1874) was de eerste voorzitter. Hij was wiskundige, astronoom en oprichter van het koninklijk Observatorium van België en vader van de moderne statistiek. Quételet was daarnaast ook dichter, man van cultuur en groot liefhebber van kunst en literatuur.

De Cercle is erfgenaam van een lange traditie die ontstaan is in Parijs in de 17eeeuw, de traditie van de literaire salons die op regelmatige tijdstippen aristocraten en mensen uit de bourgeoisie samenbracht met een gezamenlijke passie voor Schone Kunsten en Letteren. « Salon houden » was in die tijd de term om hun samenzijn te benoemen. In navolging van Versailles hield men zich er bezig met de kunst van de verfijnde conversatie. In de 18eeeuw kregen deze salons een vaste vorm en werden ze literaire Genootschappen – er bestaan er nog enkele in België  – of artistieke en literaire Cercles (of Kringen). In de 19eeeuw inspireerden ze zich op de tradities die ze hadden overgenomen van hun Britse collega’s: de Gentlemen’s clubs.

Sinds de tweede helft van de 19eeeuw heeft de Gaulois onderdak gevonden in het Warandepark in Brussel, in de oude gebouwen van Vauxhall, net achter het Koninklijk Theater Warandepark. De gebouwen, grotendeels geklasseerd, dateren uit de 18eeeuw en werden tijdens de 19een 20eeeuw verder uitgebreid. In het gebouw bevinden zich verschillende ruime salons en een bal- en concertzaal, de « Kariatidenzaal », een verwijzing naar de prachtige vrouwelijke standbeelden van beeldhouder François Rude. Doorheen de geschiedenis mocht dit gebouw heel wat beroemdheden verwelkomen, gaande van Napoléon Bonaparte tot Bill Gates…

Dankzij zijn roeping, geschiedenis en locatie is de Cercle royal Gaulois een natuurlijk toevluchtsoord geworden voor muziek. De grootste namen hebben er de werken uitgevoerd van de belangrijkste componisten. Het is dan ook heel logisch dat de Cercle ondersteuning biedt aan FestiVita! en de deuren wagenwijd openzet voor muzikanten en publiek. Ze zijn van harte welkom !

Marc Seminckx