Na zijn studies burgelijk ingenieur-architect in Louvain-la-Neuve, waar hij slaagt met grote onderscheiding met zijn thesis “Musique et Architecture”, behaalt Michel Keustermans een diploma blokfluit aan het Koninklijk Convervatorium van Brussel. Hij kreeg er les van Frédéric de Roos en behaalde de eerste prijs kamermuziek en muziekgeschiedenis.
In 1992 richtte hij La Cetra d’Orfeo op, een ensemble voor oude muziek waarmee hij meer dan 800 concerten en voorstellingen gaf in binnen- en buitenland. Keustermans is ervan overtuigd dat muziek kan ingezet worden om emoties te delen. Daarom ook wil hij zijn concerten heel toegankelijk maken, zonder daarbij afbreuk te doen aan zijn muzikaal onderzoek of het hoogstaand niveau van zijn voorstellingen. En hij werkt ook steeds samen met de beste specialisten in het vakgebied.
Bij de uitrol van zijn projecten ziet Keustermans zich eerder als een energiekatalysator en iemand die talenten bij elkaar brengt, eerder dan een echte leider. Hij omringt zich met een team van slagvaardige en trouwe professionals en vrijwilligers en kan, dankzij hun tomeloze inzet, mooie projecten realiseren. Alles verloopt in een aangename sfeer waar het teamgevoel primeert. Het menselijk contact en humor staan centraal in zijn werk, net als goede communicatie, waardoor de concerten steeds bijzonder veel warmte uitstralen.
Michel Keustermans vat al jaren lang elk nieuw programma aan als een nieuwe creatie, een volledig nieuwe compositie. Telkens opnieuw worden nieuwe concepten helemaal opnieuw uitgevonden en uitgewerkt, zowel op het vlak van inhoud als in vergelijking met hun oorspronkelijke vormgeving. Hij doet daarvoor een beroep op grote namen uit de artistieke wereld, elk met hun specifieke specialiteiten, die hem enthousiast volgen in zijn vooruitstrevende aanpak. Tegelijk kan hij het publiek bekoren met eenvoudige en gezellige voorstellingen, door iedereen heel erg gesmaakt.
Keustermans is gepassioneerd door pedagogie en geeft les kamermuziek aan de academie van Waterloo. Hij is ook componist en kan geregeld zijn nieuwe koor-, solo- of orkestwerken voorstellen aan het publiek of aan zijn leerlingen. Daarnaast heeft hij ook tientallen arrangementen voor dans en oude muziek uitgewerkt, waaronder verschillende ballades.
Zijn favoriete hobby’s zijn de natuur, zijn moestuin en houtbewerking. Zijn beste ideeën kreeg hij door het maaien van zijn gazon… daarom kocht hij een heel kleine maaier.
Onder de impulsen en met de steun van zijn team richtte hij FestiVita! op, waarvan de eerste editie, ondanks de sanitaire crisis, heeft plaatsgevonden op 5 maart 2021. Deze datum vormt het startschot van een nieuw festival voor oude muziek in Brussel, waarvoor de ambitieuze doelstellingen voortvloeiden uit een internationale muzikale carrière van meer dan 40 jaar.