Ensemble WOLF & Anthony Romaniuk

18/02
20:45 – 21:45

 

Kwintetten voor pianoforte en blazers – Mozart & Beethoven

Werken van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) en Ludwig van Beethoven (1770-1827)

“Ik beschouw het als het beste werk dat ik ooit heb geschreven…” Dit waren de woorden van Mozart in een brief aan zijn vader Leopold op 10 april 1784 over zijn kwintet voor piano en blazers K.452. Dit kwintet in een nieuwe formatie waarin de blazers niet worden verdubbeld., dat voor het eerst werd uitgevoerd voor een abonnementsconcert in het Burgtheater in Wenen, begeleidt andere grote werken zoals de Linzer Symfonie of het pianoconcert nr. 16. Deze periode is inderdaad zeer vruchtbaar, en in dit kwintet hervat Mozart zijn bevoorrechte dialoog met de houtblazers, dezelfde vurigheid dat men in zijn laatste pianoconcerten aantreft.

De jonge Beethoven was zeer onder de indruk van dit werk en nam de instrumentatie, tonaliteit en structuur ervan over in 1796. Beide componisten waren opmerkelijke pianisten, maar terwijl Mozart een echt kamermuziekstuk voorstelde, op zoek naar een vereniging tussen houtblazers en piano, streefde Beethoven naar een miniatuur-concert met een dominante partij, gekenmerkt door cadanspassages. Het was tijdens een van deze pauzes in de finale dat Beethoven langdurig begon te improviseren op het rondo-thema, waarmee hij het ongeduld van de blazers en zelfs de woede van de beroemde Münchener hoboïst Ramm opwekte.

Anthony Romaniuk pianoforte
Benoît Laurent hobo
Jean-Philippe Poncin klarinet
Bart Cypers franse hoorn
Javier Zafra fagot

Biografieën

 

WOLF

Ontstaan in 2012 tijdens het Festival van Midis-Minimes, WOLF is een Belgisch blazersensemble gespecialiseerd in de uitvoering van klassieke muziek op historische instrumenten.  Het gebruik van historische instrumenten vormt de leidraad voor de benadering van zijn repertoire, dat zich concentreert op kamermuziek uit de 18e en 19e eeuw. WOLF is in de ban van de rijkdom van zijn leden en, omdat het een multigenerationele organisatie wil zijn, plaatst de overdracht in het middelpunt van de werking. De leden van het collectief spelen op originele instrumenten of getrouwe kopieën en behoren tot de meest gevraagde Belgische musici bij gerenommeerde orkesten als B’Rock, het Orchestre des Champs-Elysées, het Ricercar Consort en Collegium Vocale Gent. De eerste CD van WOLF Quintets for Pianoforte & Winds, uitgegeven door platenlabel Evil Penguin Records en in samenwerking met Anthony Romaniuk, verscheen in oktober 2021.

 

Anthony Romaniuk

De unieke artistieke stem van klavierist Anthony Romaniuk komt voort uit zijn onvermoeibare verkenning van een breed scala aan muzikale stijlen. Geobsedeerd door jazz tijdens zijn jeugd in Australië, studeerde hij klassiek piano in New York (Manhattan School of Music). Daarna specialiseerde hij zich enkele jaren in oude muziek (klavecimbel en fortepiano in Nederland) en verdiepte zich na zijn studies verder in improvisatie, indierock en ambient elektronische muziek. Hij heeft opgetreden in veel van Europa’s belangrijkste concertzalen, waaronder de Wigmore Hall (Londen), Salle Gaveau (Parijs) en het Concertgebouw in Amsterdam, evenals op het Menuhin Festival (Gstaad), naast frequente optredens in de VS en Australië. Zijn eerste solo-opname Bells, uitgebracht door Alpha Classics in 2020, laat horen hoe hij repertoire en improvisatie combineert, terwijk hij van de klankkleuren van vier toetsinstrumenten gebruiktmaakt en opzettelijk de grenzen van de klassieke orthodoxie verlegt.