Marco Beasley & Ensemble

19/02
18:00 – 19:00

Familieconcert

Il Giardino del Canto

Werken van Œuvres de Marco Beasley (1957), Claudio Monteverdi (1567-1643)​, Giulio Caccini (1551-1618), Pietro Paolo Borrono (c.1490- >1563), Vito De Lorenzi (1977), Giuseppino del Bialo (d.1616) en Giuseppe De Vittorio​ (1954)

Marco Beasley is in de eerste plaats een stem uit Zuid-Italië, een gevoel van puur geluk, poëzie vermengd met muziek, dit alles uitgedrukt met een zeer speciale vocale techniek en in een zo natuurlijke manier van communiceren!

Het programma is een reis naar het hart van de Italiaanse Renaissance, met canzonette, frottole, traditionele Napolitaanse tarantella’s en woorden van liefde…

Tarantella is een magische geneeswijze waarbij repetitieve en hypnotiserende muziek wordt gebruikt om slachtoffers van spinnenbeten, slangen of schorpioenen te genezen (van oudsher werd dit gebruikt om toestanden van delirium, bezetenheid of veranderd bewustzijn te verklaren). De teksten zijn verbonden met thema’s van het plattelandsleven: liefde, natuur, dagelijkse sleur, geloof. Het instrument bij uitstek van deze cultuur is de framedrum, gemaakt van een vel gespannen over een tarwezeef, vaak voorzien van metalen belletjes. Om dit universum, waarin wij de laatste sporen van de Griekse mysterietraditie menen te herkennen, beter weer te geven, wilden Marco Beasley en zijn ensemble zich laten begeleiden door de dans, die bijna altijd aanwezig is bij de uitvoering van deze muziek.

Marco Beasley tenor
Fabio Accurso luit
Stefano Rocco aartluit & barokgitaar
Mauro Durante lijsttrommels
Lieselotte Volckaert dans

Biografie

Al jaren verzamelen artiesten met verschillende achtergronden en locaties zich rond de naam Marco Beasley, met de bedoeling hun vaardigheden ten dienste te stellen van concerten met gevarieerde programma’s. Stefano Rocco en Marco Beasley ontmoetten elkaar in Bologna in 1979. Hun muzikale vriendschap heeft sindsdien aanleiding gegeven tot talrijke projecten. Kort daarna kregen ze gezelschap van Fabio Accurso, een meester improvisator op luit. Het ensemble is verder verrijkt door het gezelschap van percussionist Vito De Lorenzi, wiens trommels authenticiteit verlenen aan het orale traditie-repertoire, en de Belgische danseres Lieselotte Volckaert, die kennis van historische dans combineert met gratie en interpretatieve kracht in haar uitvoering van traditionele dansen. Men kan zeggen dat Marco Beasley’s muzikale eclecticisme hem ertoe heeft gebracht deze repertoires met passie te verkennen, wat hem er soms toe heeft gebracht poëtische teksten te schrijven of te integreren, met de wens verhalen te vertellen: een verlangen dat typisch is voor het Napolitaanse volk, dat muziek, spraak en zang tot levenskunst heeft verheven.