Berlage Saxophone Quartet

Het “OFF”-concert

18/02
22:45 – 23:45

New Light on Goldberg

Het Berlage Saxophone Quartet presenteert opnieuw een meesterwerk: de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. De variaties zijn teder, uitbundig, dansbaar en meeslepend. De vier leden bespelen acht saxofoons in de zetting van duo’s, trio’s en kwartetten, in een nieuw arrangement en met een speciaal gecomponeerde proloog.

Op subtiele wijze wordt de muziek voorzien van kleur en beeld. De musici bewegen door het magische licht. Stap in de achtbaan van emoties, gecomponeerd door Bach en laat u meeslepen door de symbiose van licht en saxofoons.

Lars Niederstrasser, sopraan- en bassaxofoon
Peter Vigh, alt- en sopraansaxofoon en arrangement
Juani Palop, tenor- en sopraansaxofoon
Eva van Grinsven, bariton- en altsaxofoon

Biografie

Berlage Saxophone Quartet

Het Berlage Saxophone Quartet (BSQ) wordt gezien als voorvechter van een nieuwe generatie saxofoonkwartetten die deze discipline binnen de klassieke muziekwereld stevig op de kaart zet. Opvallend is daarbij de unieke combinatie van muzikale diepgang en verfijning, aangevuld met een aansprekende presentatie waarin andere disciplines de muzikale lading versterken.

Het kwartet bestaat uit Lars Niederstrasser (sopraansaxofoon), Peter Vigh (altsaxofoon), Juani Palop (tenorsaxofoon) en Eva van Grinsven (baritonsaxofoon). Peter Vigh is tevens huisarrangeur en componist, van wiens kwaliteiten het kwartet vaak en gretig gebruikmaakt.

Opgericht in 2008 in de klas van Arno Bornkamp op het Conservatorium van Amsterdam, wonnen ze een Stipendium op de Deutscher Musikwettbewerb (2011), de Dutch Classical Talent Award (2013) en de Kersjes Prijs (2015). Het hoogst haalbare niveau in kamermuziek nastrevend, gingen ze in de leer bij één van de beste strijkkwartetten ter wereld: het Artemis Quartett in Berlijn.

Hun drie Cd’s SaxoFOLK, In search of freedom en Goldberg Variations, allen uitgebracht bij het Duitse label MDG ontvingen veel lof van de binnen- en buitenlandse pers.

“Het Berlage Saxophone Quartet speelt razendknap en weet met alleen saxofoons een enorme klankrijkdom te produceren” (Luister)

Het BSQ maakt concerten, voorstellingen en videoclips waarin ze onder anderen samenwerken met schrijver – verteller Jan Brokken, muziektheatergroep Via Berlin, lichtkunstenaar van het Blauwe Uur Jurjen Alkema en filmregisseur Sander Burger.
Overtuigd van de kwaliteit van het saxofoonkwartet als krachtige en eigentijdse verteller van gelaagde klassieke muziek, speelt het BSQ muziek die tot de dag van vandaag een actuele emotionele lading kent, van renaissance tot heden.