Petra Somlai

17/02
22:45 – 23:35

Solo pianoforte bij kaarslicht

van Beethoven – Sonata in C-sharp minor “Mondschein”, Op. 27 Nr 2

Haydn – Sonata in D major, Hob XVI:42

F. Schubert – Sonata in C major, D 279

Biografie

Petra Somlai werd geboren in Hongarije waar ze afstudeerde in de richting directie en piano aan het Béla Bartók Conservatorium te Boedapest. Later vervolledigde ze er haar studies moderne piano aan de Franz Liszt Academie in 2007.

Tijdens deze jaren ging haar aandacht steeds meer uit naar de authentieke uitvoeringspraktijk op historische instrumenten. Ze ging pianoforte en klavecimbel studeren aan het Birmingham Conservatory bij Fabio Bonizzoni, Menno van Delft en Bart van oort aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag waar ze afstudeerde met grootste onderscheiding in 2011.

In 2019 won Petra Somlai de eerste prijs en publieksprijs op de International Fortepiano Competition te Brugge (België). In datzelfde jaar kreeg ze als buitengewone jonge artieste de National Junior Prima Primissima Award van Hongarije. Ze neemt deel aan grote internationale oude muziekfestivals zoals het Brugse Musica Antiqau Festival, Utrecht Early Music Festival, Haydn Festival Eszterháza, Beethoven Festival Bonn, Budapest Beethoven Festival, Bach Festival Dordrecht, Klara Festival Brussels, AMUZ Festival Antwerp, Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, etc. en geeft concerten doorheen Europa, de Verenigde State en Japan. Sinds 2012 treedt ze vaak op als dirigerende soliste met verschillende orkesten. Petra Somlai was docent ‘Early Keyboards’ aan de universiteit van Noord Texas (USA) van 2013 tot 2015. Momenteel doceert ze pianoforte en historische ontwikkeling aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.