Zaterdag 22 februari
23:00

Salutano gli uccelli
De opdracht in het begin van Opus 4 van Marco Uccellini, gepubliceerd in Venetië in 1645 en gericht aan de “Principe Serenissimo”, doge van de stad, begint met de volgende woorden die veel oproepen en zowel verwijzen naar de eigen naam van de componist als naar een onuitputtelijke bron van inspiratie: “De natuur, in al haar schoonheid en verscheidenheid”.
En als we kijken naar het repertoire dat in het eerste deel van de zeventiende eeuw in Venetië gedrukt werd, en in het bijzonder naar de instrumentale literatuur, die centraal staat in het programma van ons concert, merken we heel snel op dat de muziek bruist, de lijnen zijn als slingerplanten of watervallen of uitbarstingen van licht, de cadansen worden estuaria of samenvloeiingen, en de maatwisselingen zijn als evenveel variaties in temperatuur, voorbodes van een stortbui of beloften van dansen onder een stralende zon.
In hun gebruik van motieven (zoals zoveel gekleurde stoffen), modulaties (vaak afgeleid van de baslijn uit de cantus firmus), frasen met variabele geometrie en steeds veranderende tempi, bieden de componisten ons een ruimte van vrijheid waar de musici op hun gemak kunnen spelen, kunnen dansen en de oren van het publiek kunnen raken met muziek die telkens weer fris klinkt.
Misschien ligt een groot deel van de charme van deze stukken ook in de manier waarop ze tot ons gekomen zijn, op partituren met notatie door middel van ruitjes, wat typisch is voor het Venetië van die tijd en niet altijd gemakkelijk te ontcijferen is, maar hyperstimulerend voor de verbeelding: de lijnen die bestaan uit stippellijnen, de noten in de vorm van ruitjes, de misleidende pauzes en de willekeurige ritmes zijn evenveel glinsteringen en fonkelingen die de uitvoerders in hun muziek kunnen verwerken.
Sluit uw ogen, stel u het kabbelen van de lagune voor (zonder de vaporetto’s en de muggen), en laat u meeslepen door deze muziek, die zo vaak bestudeerd of onderwezen is, maar te weinig opgevoerd is in concerten!
Amandine Beyer, viool
Marco Ceccato, cello
Anna Fontana, klavecimbel
Amandine Beyer
Amandine Beyer studeerde viool aan het Conservatoire national supérieur de musique et de danse van Parijs en vervolgens aan de Schola Cantorum in Bazel (Zwitserland) in de klas van Chiara Banchini. Zij volgde ook les bij Christophe Coin, Hopkinson Smith en Pedro Memelsdorff. In 2001 won ze de eerste prijs op het Antonio Vivaldi Concours in Turijn.
Sindsdien heeft Amandine Beyer concerten gegeven over de hele wereld, zowel als soliste en Konzertmeister, als met haar eigen ensemble, Gli Incogniti, dat zij in 2006 opgericht heeft. In een geest van vrijheid, plezier en mededeelzaamheid pakt zij met haar Ensemble het barokke en klassieke repertoire aan (Bach, Vivaldi, Couperin, Haydn, Mozart…).
Tegelijkertijd speelt Amandine Beyer kamermuziek met partners als Pierre Hantaï, Kristian Bezuidenhout, Andreas Staier en Giuliano Carmignola, en brengt repertoire van de barok tot de romantiek. In 2015 heeft ze het Kitgut Quartet opgericht, een strijkkwartet dat op historische instrumenten speelt.
Amandine Beyers discografie, als solist of met Gli Incogniti, wordt unaniem geprezen door de vakpers en beloond met de hoogste onderscheidingen (Diapason d’Or, Choc de l’année, Gramophone Editor’s Choice, ffff de Télérama).
Amandine Beyer is gedreven door het verlangen de liefde voor oude muziek door te geven en is sinds 2010 professor viool aan de Schola Cantorum van Bazel.
Marco Ceccato
Marco Ceccato, die geboren werd in een klein stadje in Midden-Italië en opgroeide in een grote muzikale familie, begon op negenjarige leeftijd cello te studeren. Na het voltooien van zijn academische opleiding bij J. Schultis, T. Campagnaro en D. Geringas, begon hij zijn echte artistieke opleiding door in contact te komen met musici uit verschillende muzikale velden, van populaire muziek tot jazz en oude muziek.
Na zijn specialisatie in barokcello aan de Scuola Civica van Milaan bij G. Nasillo, sluit hij zich in 2002 aan bij de Academia Montis Regalis Baroque and Classical Orchestra onder leiding van A. De Marchi, met wie hij een nauwe samenwerking aangaat. In die jaren komt hij in contact met de violist E. Onofri en de Franse violiste A. Beyer, met wie hij in 2006 het ensemble ‘Gli Incogniti’ opricht. De samenwerking met deze Franse violiste leidt tot het uitbrengen van talrijke opnames die van de internationale vakpers lovende kritieken krijgen. In 2004 richt hij de Accademia Ottoboni op en begint hij aan een lange en intense periode van artistieke activiteit waarin hij samenwerkt met vele prominenten van de internationale scène, onder wie J. Savall, R. Alessandrini, J.E. Gardiner, G. Antonini, E.L. Banzo, A. Bernardini, G. Carmignola, K. Bezuidenhout , A. Beyer, E. Onofri, M. Kraemer en R. Minasi.
In 2014 krijgt de plaat met de sonates voor cello en contrabas van A. Vivaldi opgenomen voor Outhere de Diapason d’or, de Gramophone’s Editor Choice, en het album van de maand in het Duitse tijdschrift “Toccata”. In 2015 brengt hij voor Outhere ook een plaat uit die volledig gewijd is aan L. Boccherini, bekroond met de Diapason d’or van het jaar 2015 als beste opname van instrumentale muziek. In 2017 ontvangt hij voor het album ‘il cello del Cardinale’ een nominatie voor de ICMA, de International Classical Music Awards.
Zijn recentste opnames, waaronder het celloconcert in C-groot van F.J. Haydn en de cellosonates van Beethoven, zijn bekroond met de diapason d’or en een ‘Choc’ door het Franse tijdschrift Classica.
In Italië heeft hij lesgegeven aan de conservatoria van Milaan, Vicenza en Cosenza en heeft hij verscheidene jeugdorkesten geleid, waaronder de Academia Montis Regalis. Thans is hij professor barokcello aan het conservatorium van Frosinone (Italië) en werkt hij als eerste cello samen met het orkest “Les concerts des Nations”, onder leiding van J. Savall, en met het ensemble Gli Incogniti, onder leiding van Amandine Beyer.
Anna Fontana
Na haar studies piano en klavecimbel aan Italiaanse conservatoria heeft Anna Fontana haar opleiding voortgezet in Nederland, aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en aan de Schola Cantorum Basiliensis in Bazel, waar ze lessen klavecimbel, kamermuziek en basso continuo gevolgd heeft.
Ze heeft verschillende prijzen behaald in nationale en internationale klavecimbel- en kamermuziekcompetities.
Anna Fontana treedt op in Italië en in heel Europa als soliste, in kamermuziekgroepen en in orkestensembles zoals het Ensemble Zefiro, de Accademia Bizantina, het Café Zimmermann, het Ensemble Aurora, Les Musiciens du Louvre, de Accademia Ottoboni, de Cappella Gabetta, het Ensemble Pizzicar Galante, het Ensemble Cantar Lontano, de Academia Montis Regalis, La Venexiana, waarmee ze deelneemt aan de belangrijkste internationale festivals voor oude muziek en door Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië toert.
Sinds 2006 werkt zij onafgebroken samen met het Ensemble Gli Incogniti van Amandine Beyer, waarmee zij voor het Harmonia Mundi label talloze opnames gemaakt heeft die belangrijke prijzen en onderscheidingen van de vakpers gewonnen hebben (Diapason d’Or, Gramophon Editor’s Choice, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Choc de la Musique, Choc de Classica, …).
Daarnaast, heeft ze meegewerkt aan de voorbereiding van een project gewijd aan de muziek van Monteverdi, onder leiding van Sir John Elliot Gardiner.
Ze heeft opgetreden voor de belangrijkste Europese radiostations (BBC Radio3, Radio3 France, Radio3 Rai, RTBF MusiQ3, ORF Radio1, NPO Radio4) en heeft opnames gemaakt voor Sony-Deutsche Harmonia Mundi, Opus 111, Harmonia Mundi France, Alpha, Zig Zag Territoire, Naive, Capriccio, Glossa, La Bottega Discantica, Agorà, Naxos, Arion, Hyperion, Dynamic. Voor het label Alpha heeft zij de concerti voor twee, drie en vier klavecimbels van J.S. Bach uitgebracht met het Ensemble Café Zimmermann.
De laatste jaren wijdt ze zich aan de studie van de uitvoeringspraktijk op historische piano’s, waarbij ze zich concentreert op het quatre-mains repertoire, in duo met Attilio Cremonesi. Onlangs heeft ze de sonates voor fortepiano en cello, Op. 5 Nr. 1 en 2, van L. van Beethoven uitgebracht samen met de cellist Marco Ceccato.
Ze geeft regelmatig masterclasses in Italië en in heel Europa en doceert klavecimbel aan de Early Music Courses van Urbino.
Ze is professor basso continuo aan het conservatorium van Milaan.