Musica Gloria

Donderdag 20 februari
19:30

festivita-musicagloria
©Malou Van den Heuvel

Concerti e arie veneziani

Het kleurrijke Venetië was een Italiaanse pioniersstad in het veelvuldige gebruik van de ‘moderne’ blaasinstrumenten aan het begin van de 18e eeuw. In dit concert komen daarvan de traverso, hobo en blokfluit aan bod. Niet alleen voor zijn wereldberoemde vier seizoen, maar ook voor andere composities, liet Vivaldi zich inspireren door de natuur zoals in het Concerto del Gardellino (distelvink). Voor de variatiereeks La Follia baseert hij zich dan weer op een eeuwenoud muzikaal-harmonisch schema. De ‘rosse’ priester, een bijnaam van Vivaldi, schreef uiteraard ook geestelijke muziek. In dit programma brengt Musica Gloria een selectie uit zijn Nisi Dominus. Gasparini werkte samen met Vivaldi aan het meisjesweeshuis Ospedale della Pietà en schreef, net zoals Vivaldi, heel wat opera’s, waaronder L’Oracolo del Fato waaruit het ensemble een pakkende aria speelt. Met het hoboconcerto van Marcello komt er nog een belangrijke Venetiaanse componist aan bod. Dit concerto werd, mede dankzij Bachs bewerking voor orgel, bekend.

Pieter De Praetere, countertenor
Nele Vertommen, hobo, blokfluit & leiding
Beniamino Paganini, traverso, klavecimbel & directie
Elise Dupont & Marrie Mooij, viool
Lena Rademann, altviool
Anne-Linde Visser, cello
Giulio Quirici, theorbe & barokgitaar

Musica Gloria

Musica Gloria is een jong, sprankelend, instrumentaal en vocaal barokensemble, geleid door Beniamino Paganini (traverso, barokklavieren, maestro al cembalo en musicoloog) en Nele Vertommen (barokhobo, blokfluit en artistiek onderzoek). Het ensemble wil oude muziek op een affectvolle, levendige, kleurrijke en historisch geïnformeerde manier, op (kopieën van) historische instrumenten bij luisteraars brengen. Het repertoire van Musica Gloria gaat van vroeg- tot laatbarok en van de meest bekende tot ten onrechte onbekende werken. Boeiende, evenwichtige en gefundeerde programma’s brengen, is een must voor het ensemble. Afhankelijk van het programma en het project concerteert Musica Gloria met 2 tot een 40-tal jonge, enthousiaste solisten. Musica Gloria kiest bewust voor een aanpak vanuit respect en verantwoordelijkheid voor de muziek, de musici, alle betrokkenen en de omgeving.

Musica Gloria trekt een enthousiast publiek aan en speelt een dertigtal concerten per jaar, waaronder geregeld voor volle zalen op nationale en internationale podia zoals AMUZ (BE), BachFest Leipzig (DE), BOZAR (BE), 30CC (BE), Concertgebouw Brugge (BE), De Bijloke (BE), Internationale Telemann-Gesellschaft Magdeburg (DE), Itinéraire Baroque (FR), Klara (BE), Kölner Philharmonie (DE), Les Festivals de Wallonie (BE), LUNALIA (BE), MA Festival (BE), Mubafa (BE), Musica Antica (NL), SHF-festival (CZ), Trigonale Festival (AT) en Viaggio in Italia (IT). In 2024 verzorgt Musica Gloria de openingsconcerten van de festivals LUNALIA en Les Nuits de Septembere. Van stilzitten is bij het ensemble geen sprake, naast het brengen van deze concerten realiseerde het ensemble reeds vele video-opnames op YouTube en vijf cd’s: Corelli & Händel: Encounters in Rome (2023), The Bachs & The Flute (2022), Fasch’s Oboe (2022) en twee cd’s met een selectie van onze YouTube-publicaties (2021 & 2023). Deze opnames worden wereldwijd beluisterd en positief onthaald door tal van luisteraars, radiostations, tv-zenders en recensenten (o.a. Diapasons10/10 in LuisterDisque du jour bij Radio France).

Musica Gloria kan rekenen op steun van enthousiaste vrijwilligers, (duurzame) sponsors, crowdfunders, fans en van de Vlaamse overheid, steden Brugge, Knokke en Leuven, en Tax Shelter. Het ensemble dankt alle betrokkenen van harte! 

Hoe het begon…

Musica Gloria werd in 2006 opgericht te Brugge door de toen 12-jarige Beniamino. Het ensemble en koor bestond uit een 20-tal enthousiaste kinderen en jongeren. Ze veroverden de harten van jong en oud met sfeervolle barokke kerstconcerten, gebaseerd op oude kerstliederen. Na selectie voor de fringe concerten van het MAfestival in Brugge en het Oude Muziek Festival in Utrecht in 2014, evolueerde het verder tot een professioneel ensemble met een stevige basis dankzij verscheidene projecten met uiteenlopende bezettingen: van traverso met strijkers en basso continuo tot orkestrale bezetting en van programma’s in duo-bezetting tot zang met instrumentaal ensemble. In 2020 zorgden o.a. de publicatie van enkele opnames – zowel in eigen beheer als bij Klara en AMUZ – voor een stroomversnelling.

Beniamino Paganini en Nele Vertommen

Beniamino Paganini (°1994) is een gepassioneerde traversospeler, klavecinist, maestro al cembalo, muziekleerkracht en musicoloog. Daarnaast treedt hij ook op met claviorganum, orgel en blokfluit. Door de Belgische Muziekpers werd hij uitgeroepen tot Jonge Musicus van het jaar 2020 en Klara selecteerde hem in 2021 als één van de Twintigers. Hij behaalde meerdere eerste prijzen en ontving de ‘Sonderpreis der Jury’ op de Internationale Telemann Wedstrijd (2021).

Beniamino is oprichter en, samen met Nele Vertommen, algemene en artistieke leider van het barokensemble Musica Gloria. Met dit ensemble speelt hij een dertigtal concerten per jaar voor organisaties als AMUZ (BE), Bachfest Leipzig (DE), BOZAR (BE), Concertgebouw Brugge (BE), De Bijloke (BE), Klara (BE), Les Festivals de Wallonie (BE), MA Festival (BE), Musica Antica (NL) en Trigonale Festival (AT). Ook realiseerde hij met Musica Gloria reeds talrijke video-opnames en vijf cd’s waaronder ‘The Bachs & The Flute’ en ‘Corelli & Händel: Encounters in Rome’. Verder werkt hij samen met vele andere ensembles zoals Il Gardellino (Jan De Winne en Marcel Ponseele), Scherzi Musicali (Nicolas Achten), B’Rock en La Petite Bande (Sigiswald Kuijken) in concerten en opnames. Aan het Conservatoire Royal de Bruxelles en de Kunstbrug te Gentbrugge is hij klavecimbelbegeleider en aan de academies van Brugge en Gentbrugge leraar traverso en historische uitvoeringspraktijk.

Al van jongs af aan heeft Beniamino een passie voor oude muziek. Op 16-jarige leeftijd startte hij aan beide Koninklijke Conservatoria van Brussel, later aan de conservatoria van Leuven en Den Haag. Hij ontving zijn masterdiploma’s voor Traverso (2016), Klavecimbel (2017), Maestro al Cembalo (2019) en een bachelordiploma Musicologie (2018), allen met grote onderscheiding. Hij studeerde traverso bij Barthold Kuijken, Frank Theuns en Jan De Winne, renaissance fluit bij Kate Clark en Patrick Beuckels, klavecimbel bij Frédérick Haas, Fabio Bonizzoni, Kris Verhelst en Maestro al Cembalo bij Patrick Ayrton en musicologie aan de KU Leuven waar hij eveneens het diploma Educatieve master Cultuurwetenschappen behaalde.

Nele Vertommen (°1999) werd reeds als 5-jarige geboeid door oude muziek, bij het horen van de Mattheüs-Passie van Bach. Hier werd haar al duidelijk dat ze deze muziek ook zelf wilde kunnen spelen.

Enkele jaren later startte ze met hobolessen bij Korneel Alsteens. Wanneer ze na 2 jaar spelen ontdekte dat die prachtige hobo-solo’s uit de Mattheüs-Passie eigenlijk voor de barokhobo geschreven werden, ontstond het idee om barokhoboïste te worden.

Op haar 14de begon ze met zelfstudie voor barokhobo, waarna ze zich op 15-jarige leeftijd studente kon noemen aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, in de klas van Marcel Ponseele. Na een tussenjaar in Den Haag waarin ze zowel barokhobo als blokfluit studeerde, ontving ze daar haar bachelordiploma met grote onderscheiding. Eenmaal terug in België voltooide ze haar masterdiploma in Brussel, eveneens met grote onderscheiding. Voor haar afstuderen ontving ze een prijs van de artistieke stichting “Horlait-Dapsens” en kort daarna werd ze geselecteerd door Klara om deel uit te maken van hun gelijknamige reeks “De Twintigers”. In september 2021 won ze de eerste prijs bij de eerste en laatste wedstrijd waaraan ze deelnam: de “International Telemann Competition in Magdeburg”. Omdat ze ook een grote liefde heeft voor vroeger repertoire, werkt ze sinds enkele jaren ijverig aan haar vaardigheden op vroegere dubbelrietinstrumenten.

Samen met haar partner Beniamino Paganini leidt ze Musica Gloria. Dit ensemble treedt op voor organisaties zoals BOZAR (BE), Trigonale (AT), Bachfest Leipzig (DE), AMUZ (BE), Festivals de Wallonie (BE), SHFestival (CZ), Concertgebouw Brugge (BE), TAM Regensburg (DE) en 30CC (BE) en heeft tot nu toe 5 cd’s opgenomen. 

Behalve met Musica Gloria, speelt Nele regelmatig met ensembles als Il Gardellino (BE), A Nocte Temporis (BE), La Chapelle Harmonique (FR), Collegium Marianum (CZ), B’Rock (BE), Gli Angeli Genève (CH), Le Poème Harmonique (FR), Utopia Orchestra (DE) en Concerto Köln (DE).

Privé evenement