Tentoonstelling van muziekinstrumenten

Kom het boeiend beroep van muziekinstrumentenbouwer ontdekken. Je kunt het werk bewonderen van drie ervaren vakmensen die strijkstokken maken en violen en hobo’s bouwen en er is ook ruimte om een praatje met hen te slaan.

Catherine Janssens

©Marc Lamote

Catherine Janssens is afgestudeerd aan de Newark School of Violin Making en leidt sinds 2005 haar eigen atelier in Brussel. Dankzij haar opleiding als violiste is zij bijzonder geïnteresseerd in de productie van klank op de viool, op zowel barokke als moderne instrumenten. Zo wijdt ze ook een deel van haar klankonderzoek aan akoestische principes bij de strijkkwartetinstrumenten. Met haar nieuwsgierig en ervaren oor weet ze de wensen en ambities van muzikanten over de klank van hun instrument te beantwoorden.

Met de oprichting van het Atelier Flagey (2009-2019), de vereniging EKHO (2014 -2023) en haar actieve betrokkenheid bij de Franse beroepsvereniging van vioolbouwers en strijkstokkenmakers ALADFI (waarvan zij in december 2023 het voorzitterschap overgenomen heeft) en de Belgian Violin and Bow Makers (BVBM) (sinds 2020), zet zij zich met veel enthousiasme in om de hedendaagse vioolbouw te promoten op tentoonstellingen, evenementen en concerten, en om uitwisselingen tussen vioolbouwers en musici aan te moedigen.

Meer info op www.ateliercatherinejanssens.be

Sylvestre Vergez

Sylvestre Vergez, een strijkstokkenmaker en tevens altviolist, leidt een dubbelleven. Na zijn opleiding bij Sigiswald Kuijken in Brussel en talrijke concerten met La Petite Bande, B’Rock, Les Muffatti en Le Poème Harmonique, heeft hij een opleiding gevolgd bij Pierre Grunberger in Parijs, die hem geleerd heeft om in de eerste plaats te voelen en te observeren, om alleen het essentiële in een strijkstok te behouden. Vandaag de dag richt hij zich op twee modellen: een barok model en een 17e eeuws model.

Mathieu Loux

Het eerste contact van Mathieu Loux met de bouw van oude blaasinstrumenten dateert van het eind van zijn opleiding barokhobo, omstreeks 2005 in Nederland. Daar is zijn opleiding begonnen, met name bij blokfluitbouwer Fumitaka Saito en hoboïst Piet Dhont. Twee jaar later heeft hij zijn eerste gereedschap gekocht en zijn atelier opgericht in Brussel, en vervolgens, in 2020, in Straatsburg, waar hij sindsdien zijn eigen micro-onderneming opgezet heeft.

In de loop der jaren en door zijn concertactiviteiten heeft Mathieu Loux zijn eigen kopieën ontwikkeld van een barokhobo van Thomas Stanesby Sr, een hobo d’amore van J.H. Eichentopf en een klassieke hobo van Mathias Rockobaur. Momenteel werkt hij aan een kopie van een hobo van Rottenburgh, waarvan het origineel zich in het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) in Brussel bevindt.

Meer info op www.mathieuloux.com