Winnaars Première 2023. La Voix de l’Âme

Vrijdag 16 februari
18:00
Opening + concert La Voix de l’Âme

©Malou Van den Heuvel

De Paris à Bruxelles : La Fin de l’Ancien Régime

Doodsbang  door de verschrikkingen van de Franse Revolutie slaagt een adellijk koppel erin Frankrijk te ontvluchten en asiel aan te vragen in België. Eenmaal ter plaatse vertellen ze over de gebeurtenissen van deze gedenkwaardige en paradoxale episode: de momenten van nostalgie naar patriottisme, de discussies over vrijheid en de zoektocht naar een nieuw land. Ze tonen de dualiteit en de contrasten van deze opstand. Geconfronteerd met de onstabiele situatie die ook in Brussel heerst, overdenken de protagonisten hun lot…

Met Het samenspel van het muzikaal verhaal en de theatrale voorstelling , afgewisseld met instrumentale intermezzo’s op de pianoforte, hadden we een concert voor ogen dat niet alleen leerrijk – met waargebeurde feiten en muzikale curiosa – maar ook historisch geïnspireerd is en gebaseerd op het enorme scala aan artistieke bronnen en interpretatieve praktijken van die periode.

Het ensemble La Voix de L’âme nodigt u uit om mee te gaan op deze reis, die voornamelijk geïnspireerd is op een prachtig Frans-Belgisch repertoire dat vrijwel onontgonnen is.

Bianca Alves, zang
Vasco Pereira, pianoforte

Biografieën

La Voix de l’Âme

La Voix de L’âme is een jong en productief ensemble dat zich inzet voor het herstel en de opwaardering van het Europese muzikale erfgoed, vooral van de oude muziek

Na jaren van muzikale uitwisseling tussen de artiesten, zowel academisch als professioneel, debuteerde La Voix de L’âme in 2019 in Portugal, met verschillende formaties en flexibele samenstellingen. Sindsdien heeft het ensemble een reeks concerten gegeven in Lissabon (Nationaal Muziekmuseum), Porto (Casa das Artes) en Brussel (Cercle Royal Gaulois Artistique & Littéraire en Musée des Instruments de Musique). Het project werd geboren uit de grote passie van de muzikanten die zich toeleggen op het interpreteren van een uitgebreid repertoire uit de 17e tot de late 18e eeuw.

La Voix de L’âme, momenteel gevestigd in België, bestaat uit musici met verschillende achtergronden, maar één ding hebben ze gemeen: een opleiding in barok- en klassieke muziek, met bijzondere aandacht voor een historisch geïnformeerde interpretatie. Hun constante pedagogische focus volgt een logica van educatie en culturele bemiddeling, in het bijzonder door de contextualisering van hun programma’s, waarbij ze een nauwe band met het publiek nastreven.