Les Muffatti

17/02
21:00 – 22:00

La Gloria e Imeneo

Deze serenade werd gecomponeerd ter ere van het huwelijk van koning Lodewijk XV en de poolse prinses Maria Leszczyska en werd uitgevoerd op 12 september 1725 in de tuinen van de Franse ambassade in Venetië.

Na veertien jaar diplomatieke breuk zond Frankrijk in 1723 één van zijn grootste ambassadeurs naar Venetië, Jacques-Vincent Languet, graaf van Gergy. Deze grote liefhebber van de kunsten in het algemeen en de muziek in het bijzonder, bestelde minstens drie serenades bij Antonio Vivaldi, waaronder La Gloria e Imeneo. Hij bracht ook een manuscript mee naar Frankrijk van sonates voor cello van dezelfde componist, die in 1740 in Parijs werden uitgegeven (opus 14).

In dit werk staat Vivaldi staat op het toppunt van zijn kunst. Hoewel het libretto een betrekkelijk ijle dramatische inhoud heeft – de twee personages, La Gloria (de Glorie, die de koning van Frankrijk verpersoonlijkt) en Imeneo (de god van het huwelijk), wedijveren met elkaar in raad en lof voor het jonge paar- toont het Vivaldi op zijn best in de aria’s en levert een aantal onvergetelijke parels.

Aangezien de ouverture verloren is gegaan, hebben Les Muffatti een concerto uit dezelfde periode gekozen als inleiding op dit emblematische werk in het genre van de serenade. Dit werk met zijn feestelijke karakter, bedoeld om een mondaine avond op te vrolijken, diende dus eveneens een diplomatiek doel.

Coline Dutilleul, mezzosopraan
Clint van der Linde, contratenor
Matthieu Camilleri, konzertmeister
Liesbeth Nijs, Madoka Nakamaru, Marrie Mooij, Jorlen Vega Garcia & Laurent Hulsbosch, violen
Wendy Ruymen & Manuela Bucher, altviolen
Corentin Dellicour & Ronan Kernoa, cellos
Elise Christiaens, contrabas
Sayuri Nagoya, klavecimbel

Biografieën

Les Muffatti

Les Muffatti zijn in 1996 ontstaan vanuit het duidelijk verlangen van jonge Brusselse musici om zich professioneel zo uit te rusten dat er, bij hun interpretatie van barokke orkestmuziek, een essentiële plaats is voor zowel het genot van muziek maken, een grondige inhoudelijke verdieping als een ambachtelijke uitvoering.

Na 10 jaar werken onder leiding van Peter Van Heyghen, nemen de musici van het orkest vanaf 2014 gezamenlijk de artistieke leiding voor hun rekening. De muzikale leiding van de verschillende projecten vertrouwen ze dan weer toe aan gastmusici, een solist, dirigent of concertmeester. Les Muffatti balanceren in hun projecten graag op subtiele wijze tussen het groot bekend repertoire en ware ontdekkingen.

De naam van het orkest verwijst naar Georg Muffat (1653-1704), componist, wereldburger en ontegensprekelijke bron bij de oorsprong van het orkest. Muffat was een van de eersten die op gedetailleerde wijze de belangrijkste verschillen optekende tussen de Franse en Italiaanse muziekstijl. De eerste cd van Les Muffatti is aan hem gewijd.

De discografie van Les Muffatti omvat tot op heden negen opnames (Ramée), unaniem geprezen door recensenten. Met hun opname van Brockes-Passion van Reinhard Keiser, gemaakt in samenwerking met Vox Luminis, wonnen Les Muffatti drie grote Belgische platenprijzen in 2014: de Klara Muziekprijs voor ‘beste klassieke cd van het jaar’, de Caeciliaprijs (Belgische Vereniging van de Muziekpers) en de ‘Octave de la musique classique’. Hun opname, Johann Sebstian Bach – Concertos for Organ and Strings, gewijd aan reconstructies voor orgel en strijkorkest van concerto’s en sinfonia’s van Johann Sebastian Bach, met Bart Jacobs als solist, is begin 2019 uitgekomen en heeft sindsdien talloze positieve recensies en prijzen behaald, waaronder de Diapason d’Or de l’année (Frankrijk), Luister 10 (Nederland), CD des Monats bij Toccata (Duitsland), Het Gouden Label en de Klara ‘beste klassieke cd van het jaar’ (België). In 2022 brachten zij hun negende album Salve Regina uit, met motetten en instrumentale werken van Porpora, Hasse en Vivaldi, in samenwerking met contratenor Clint van der Linde.

Les Muffatti genieten steun van de Federatie Wallonië-Brussel.

Clint van der Linde

Clint begon op tienjarige leeftijd met zingen aan de Drakensberg Boys’ Choir School. Als jongenssopraansolist trad hij op met de meeste grote orkesten in Zuid-Afrika. In 1996 kreeg hij een internationale beurs om een jaar op het Eton College door te brengen. In die periode kreeg hij ook ‘The Queen Elizabeth’ , een beurs uitgereikt voor een vierjarige B-Mus opleiding aan het RCM te Londen. Tijdens zijn studie nam Clint deel aan masterclasses van Roger Vignoles, Sarah Walker, Michael Chance en James Bowman, en Anthony Rolf-Johnson.

Hij heeft het voorrecht gehad om als solist te werken voor groepen, orkesten en consorten over de hele wereld in de VS, Europa en het Verre Oosten en werkte samen met Bach Collegium Japan, Philharmonia Baroque, The Orchestra of the Age of Enlightenment, Amsterdam Baroque Orchestra, The Hanover Band, The Academy of Ancient music, Southern Sinfonia, Salzburg Camerata, Goettingen Festspieler Orchestra, Die Lautten Compagney, Le Musiche Nove, BBC Scottish Orchestra, London Philharmonic, Stuttgart Baroque Orchestra, Melbourne Symphony Orchestra,  The King’s Consort, Israel Camerata, Il Fondamento, Zurich Chamber Orchestra, en dirigenten, Sir Roger Norrinton, Ton Koopman, Frieder Bernius, Masaaki Suzuki, Nicholas McGegan, Jan Willem De Vriend, Kazushi Ohno, Lawrence Cummings, Claudio Osele, Nicholas Kraemer, Wolfgang Katschner, Stephen Layton, Robert King, Stephen Cleobury, Peter Schreier, Paul Dombrecht, Leonardo Garcia Alarcon en Erin Helyard.

Clint voelt zich op zijn goed in zowel de concertzaal als op het operatoneel en heeft opgetreden in zalen als Concert Gebouw Amsterdam, The Carnegie Hall(NY),The Lincoln Centre(NY), Tanglewood, St Martin’s in the Field St John’s Smith Square, The Barbican, The Wigmore Hall, The Royal Albert Hall, The Royal Festival Hall, King’s College Cambridge, Crown Hall(Jeruzalem), Tokyo City Opera, Tokyo Suntary Hall, Koelner Philhamonie, Bozar, Die Bijloke, deSingle, La Monnaie, Sydney Recital Hall, The Royal Opera in Kopenhagen, Bielefeld Theatre, Theater Mannheim, Nationaal Theater Boedapest, Nationaal Theater Warschau, Estates Theater Praag, Royal Theatre Bath, Royal Theatre Buxton, en internationale festivals zoals de BBC Proms, Mostly Mozart Festival(NY), Tanglewood Music Festival(US), Badkissinger Somer Festspieler, Ludwigsburger Festspieler, Mozart Sommer Mannheim, Halle Händel Festspieler, London Händel Festival, Ambronay Festival, het Edinburgh International Festival, Cuenca Festival, het Wellington Festival(NZ), Bad Reichenhal Festspieler, Leipzich Bach Festival.