The WIG Society

17/02
18:30 – 19:30

Mozart & co.

De muzikale reis waarop The WIG Society zijn publiek wil meevoeren, beoogt  de grenzen tussen kamermuziek en symfonische muziek te overstijgen. In de tijd van Mozart en Haydn was het genre van het Fluit- of Strijkkwartet misschien niet zo gestandaardiseerd als we tegenwoordig bij de vorming ervan zouden denken en presenteerde zich in plaats daarvan een verscheidenheid aan verschillende instrumentale combinaties, waaronder het gebruik van de clavecimbel om de becijferde bas uit te voeren en het gebruik van zowel cello als contrabas. Vooral de zestienvoets vijf-snarige contrabas werd in Wenen veel gebruikt en bracht in het midden en het einde van de 18e eeuw een opmerkelijke school van virtuozen voort, die ervoor zorgden dat deze ook in de kleinere kamermuziek-werken werden gebruikt om deze te vergroten. Door het toevoegen van dergelijke instrumenten biedt The WIG Society een hedendaags publiek de mogelijkheid om dergelijk repertoire te horen als nooit tevoren: de klank heeft veel meer diepte en een volle/grootse muzikale weergave.

Om dezelfde reden stelt The WIG Society hun publiek een van de vroegste klavierconcerten voor die de jonge Mozart schreef onder invloed van J.C. Bach. De overeenkomsten tussen meer symfonische werken en kamermuziekcomposities die destijds zijn gemaakt, zijn verbluffend, zowel qua muzikale structuren als qua kleurenrijkdom.

The WIG Society wil ook de vernieuwende klank onthullen van enkele onbekende juweeltjes uit de Mannheim-school periode, waaronder het inovatieve en experimentele quartet in E mineur voor fluit, viool, altviool en bass van Joseph Schmitt (1734 – 1791).

Matteo Gemolo, traverso
Shiho Ono, viool
Blanca Prieto, viool en altviool
Carlos Payan, dubbele bas
Lisa Kokwenda Schweiger, klavicimbel

Biografieën

The WIG Society

Het in 2020 in Brussel opgerichte muziekensemble The WIG Society wordt gevormd door pionierende musici uit heel Europa, met het gezamenlijke streven om minder bekende kamer- en orkestwerken uit de tijd van de verlichting tot de romantiek op te sporen, te herontdekken en tot leven te wekken, naast het uitvoeren van werken van beroemde componisten als Mozart en Haydn. Het ensemble speelt op époque-instrumenten en verdiept zich in de historische uitvoeringspraktijk met aandacht voor retoriek, humor, emotie en filosofie. . De musici hebben allemaal een uiteenlopende achtergrond en zijn allemaal opgeleid aan de beste conservatoria die Europa en het Verenigd Koninkrijk rijk zijn. Ze hebben allemaal een gevarieerde professionele carrière als solisten, kamermusici en orkestleden bij andere prestigieuze internationale ensembles, waaronder The Academy of Ancient Music, Arcangelo, Vox Luminis, Il Gardellino, B’Rock, Anima Eterna Brugge, Les Muffatti, Millenium Orchestra, Coro & Orchestra Ghislieri en vele anderen. Onder de verschillende projecten van dit pasgeboren ensemble, werkte The WIG Society reeds samen met de gerenommeerde Belgische choreograaf Thierry Smits in een productie getiteld ‘Summertime’. In november 2021 werd The WIG Society geselecteerd als opkomend ensemble uit meer dan 40 verschillende Europese oude muziekgroepen om deel te nemen aan EEEmerging+,een prestigieuze ondersteunings-programma dat jonge opkomende ensembles promoot in de Europese  oude muziek-sector. Sinds hun oprichting trad The WIG Society al op voor gerenommeerde festivals zoals Musiq3, Propulse, Ambronay en touren ze in verschillende landen waaronder Polen, Frankrijk en Italië. Als afsluiter van het seizoen, zal het ensemble in oktober 2022 hun debuutalbum opnemen in Pavia dankzij de steun van het Ghislieri College. Hun cd zal in het voorjaar van 2023 worden gelanceerd onder de prestigieuze Belgische producent Outhere Music en het Italiaanse label Arcana.