EDITO

Ik heb de eer en het genoegen u te mogen uitnodigen voor deze nieuwe editie van FestiVita! aangepast en uitgebreid met vele concerten en activiteiten!

Onze eerste afspraak is donderdag, één dag eerder dus, waarop de Belgische première van Poème Harmonique gepland staat waarbij oude muziek en Frans chanson elkaars wegen kruisen !

Dit openingsconcert zal voorafgegaan worden door een uiteenzetting door de voorzitter van de Cercle Royal Gaulois die ons zal ontvangen in zijn prachtige salons, door de presentatoren Clara De Decker, Eric Boever en via videoconferentie, door Marco Beasley die het peterschap van deze editie 2023 heeft aanvaard !

Vrijdag hernemen we de formule met 3 concerten waar u eerst kan genieten van een programma dat flirt met de grens van barok en klassiek door het nieuwe ensemble The Wig Society, gevolgd door Les Muffatti, een ensemble dat niet meer weg te denken is uit de Belgische barokscène, met een prachtige serenade van Vivaldi om daarna te eindigen in het maanlicht met Petra Somlai, een jonge pianiste die je helemaal meeneemt met haar interpretaties van Haydn, Beethoven en Schubert op pianoforte.

De vernieuwing op zaterdagnamiddag zit in de projectoproep « Première » die maar liefst 30 jonge ensembles op de been bracht om ons de resultaten van hun onderzoek te presenteren. We laten er 5 horen die elk een programma van 25 minuten zullen brengen rond de Grote Europese Toren.

Nadien duiken we met het ensemble InAlto van Lambert Colson in de schitterende kleuren van stemmen en koperblazers van de renaissance voor een prachtige polyfonie van de grote Europese meesters. Iedereen herinnert zich nog het succes van het Bal georganiseerd door  de uitmuntende dansleraar Lieven Baert samen met zijn jonge studenten van het Conservatorium ! Dit wordt vanzelfsprekend herhaald !!

Opgelet voor geplette tenen, het aantal plaatsen is beperkt. En nadien : le Off ! Na het Bal en een fris pintje, afspraak voor de Goldbervariaties van J.S. Bach in een « geïnformeerde historische » uitvoering, met een … saxofoonkwartet ! Een moment van pure poëzie, verfijning en virtuositeit waarvan je hoofd zal duizelen.

Zondagochtend is voor het jonge publiek : « Doornroosje » speelt zich af tussen muziek marionetten met op de achtergrond een immens kasteel met duizend verrassingen !

Het hoogtepunt van de dag zal zonder twijfel het buffet « Banquet-qu’on-sert » zijn (beschermende naam….) met als thema de “Grand Tour européen” : muzikanten, acteurs, ceremoniemeesters, de chef-kok en zijn team zullen zich in vier delen om jullie een Italiaanse menu uit de 18de eeuw voor te schotelen in woord en muziek. Immersie troef in deze Grote Eeuw !

Het slotconcert wordt verzorgd door het ensemble Ausonia, waarbij Mira Glodeanu en Frédérick Haas, omringd door jonge muzikanten ons een kleurrijk programma brengen met concerto’s van J.S. Bach.

Michel Keustermans,
Artistiek directeur

Michel Keustermans

© René Follet