Alba Novella

Zondag 18 februari
11:00

Les Cygnes Sauvages

Muziek van J. Dowland, G. Mainero, R. de Lassus, T. Susato en J. Arcadelt
Voor kinderen van 5 tot 11 jaar en hun ouders.

Alba Novella neemt jong en oud mee naar prinses Elisa, wier elf broers door hun wrede stiefmoeder in wilde zwanen werden veranderd. Zal Elisa hen kunnen bevrijden van deze betovering? Dit prachtige verhaal van Hans Christian Andersen wordt afgewisseld met renaissancemuziek, geïnterpreteerd door de muzikanten van Alba Novella, die zo onze kinderen laten kennismaken met de ‘consort’ of blokfluitfamilie. 

Marie de Roy, soprano
Thomas Deprez, blokfluit
Anne-Catherine Gosselé, blokfluit
Clémence Grégoire, blokfluit
Laura Pok, blokfluit

Biografieën

Alba Novella

Alba Novella is een Frans-Belgisch ensemble van vier fluitisten die de muziek van de Europese Renaissance en het hedendaagse repertoire voor fluit verkennen. Met hun concerten en programma’s willen ze het publiek een unieke ervaring bieden, door de gezegende unie van fluiten, van de kleinste tot de grootste. Wat in de Renaissance bekend stond als een ‘consort’, produceert een geluid van grote zuiverheid, als van een orgel.

Het ensemble werkt soms samen met zang of luit en verkent graag nieuwe manieren van spelen om programma’s van hoge kwaliteit te creëren. Sinds 2011 heeft Alba Novella fragmenten uit het Fitzwilliam Virginal Book getranscribeerd voor vier fluiten. Het is een verzameling klavierstukken samengesteld door Francis Tregian (1574-1619) die tussen 1609 en 1619 in de Tower of London  gevangen omdat hij katholiek was.

Het nieuwe programma is gebaseerd op muziek die werd gespeeld in Antwerpen ten tijde van Rubens. 

Als winnaars van de tweede prijs op de Dolmetsch International Recorder Ensemble Competition in Le Mans, Frankrijk, konden alle leden aan Europa’s toonaangevende conservatoria studeren en spelen ze nu in verschillende oude muziek ensembles. Hun medewerking met het Alba Novella ensemble geeft hen een meer diepgaande benadering van het traditionele blokfluitspel, de essentie van hun instrument en repertoire.