Edito


Beste muziekminnende vrienden,

We staan eindelijk aan de vooravond van de echte 1e editie van FestiVita!, na de nuleditie van maart 2021 waarin Vox Luminis, onder leiding van Lionel Meunier, ons verblijdde met een uitzonderlijk online concert. U kunt dit grote moment van emotie nog steeds (her)bekijken op Auvio.

Allen daarheen!

Het is mij dan ook een groot genoegen u uit te nodigen voor dit nieuwe festival.

Onder de ietwat plechtige titel Brussels Early Music Festival zullen we u de vele facetten van ons inzicht in de praktijk van de oude muziek doen ontdekken.

En als kers op de taart, dankzij onze vrienden en partners, de ontdekking van een uitzonderlijke architecturale site, de Cercle Royal Gaulois in het hart van Brussel, die ooit gewijd was aan ‘grote’ muziek vóór de bouw van het huidige Paleis voor Schone Kunsten.

– Oeps…! ‘Oude muziek’…? Moet je geen kenner zijn om dit soort muziek te kunnen waarderen?

– Juist niet! Van dit idee willen wij u graag afbrengen!

FestiVita! is in de eerste plaats 3 dagen van concerten voor iedereen, toegankelijk en open voor ontdekking evenzeer als voor de grote meesterwerken. De meeste artiesten zijn plaatselijke artiesten — wat niet uitsluit dat er ook een paar groepen van elders komen — zowel gevestigde waarden als opkomend talent. Naast dit muzikale programma zal er een bal zijn dat u terugvoert naar de renaissance.
Ten tweede is FestiVita! een rijke en gevarieerde presentatie van concerten, zowel visueel als auditief. Daarnaast zal speciale aandacht worden besteed aan ons jong publiek, met een ‘familie’-show en een ‘ouders toegelaten’-show op zondagmorgen na een goede brunch, evenals een reeks activiteiten in schoolklassen gericht op het minder geprivilegieerde publiek van de hoofdstad. Deze laatsten zullen ook worden uitgenodigd om op donderdagmiddag een concert bij te wonen dat door de animatoren zelf wordt opgevoerd.

Tenslotte biedt FestiVita! een gezellige en ontspannen sfeer, een tentoonstelling van verrassende en onconventionele instrumenten, een warm onthaal door een team van vrijwilligers met aandacht voor uw noden, de mogelijkheid om op elk moment een hapje te eten, ontmoetingen met de artiesten, enz. Kortom, alles om u onder te dompelen in een wereld van ontmoetingen en gegarandeerde emoties in het hart van een prachtig gebouw, een juweel in de kroon van het Brusselse patrimonium!

Dit nieuwe initiatief zou niet kunnen bestaan zonder de inbreng van een team van getalenteerde kunstenaars, talrijke hardwerkende vrijwilligers, waardevolle adviseurs, bekwame technici, medewerkers en coördinatoren die zich al vele jaren ten volle inzetten voor onze verschillende en steeds ambitieuzere projecten: wij willen hen allen hier en nu bedanken!

Onze dank gaat ook uit naar onze vele partners: de Cercle Royal Gaulois, de officiële regionale, gemeentelijke, nationale en gemeenschapsinstellingen, evenals onze media- en horecapartners.

Zonder twijfel een groot feest vol leven! FestiVita!, dus!

We zien elkaar daar,

Michel Keustermans