Een woordje van de artistiek directeur

Beste trouwe en toekomstige fans,

Ik heb de eer om deze nieuwe editie van FestiVita! te openen! 

En dat doe ik met veel plezier!

U gaat genieten van een programma dat steeds gedurfder, stralender en uitzonderlijker wordt, terwijl het in dezelfde lijn blijft als de voorbije 3 jaar: de ontdekking van ons muzikaal verleden, met een vleugje moderniteit, een smaak- en kleurpalet dat steeds rijker en weldadiger wordt, en een klanklandschap dat heel erg van eigen bodem is, aangezien ons thema Brussel en de Zuidelijke Nederlanden is. En dat in een prachtig architecturaal kader.

Ik wil in het bijzonder onze twee mecenassen bedanken, Bernard Foccroulle en Frédéric de Roos, die de missie van het ‘doorgeven’ aan de jongere generaties op zich hebben genomen. Daarom is er een rondetafelgesprek gepland met hen op zondag 18/2. Zij zitten ook in de jury van de Premièrewedstrijd, de openingsspeech en het Avant-Premièreconcert op zaterdag 10 februari. 

We hopen op een geweldig concert, dankzij onze steeds intensievere samenwerking met het Conservatoire de Bruxelles, dat het 20-jarig bestaan van zijn afdeling Oude Muziek viert. We zullen alle ruimte in de Sint-Michielskathedraal nodig hebben om de 150 uitvoerders, studenten, oud-studenten, docenten en alumni te ontvangen in een programma dat de muziek die daar 300 jaar geleden werd gespeeld weer tot leven brengt!

In januari zullen de festivalmuzikanten binnenvallen in scholen en andere instellingen in Brussel, waar oude muziek een totale UFO is. De activiteiten rond hun instrumenten zullen een grote ontdekking zijn voor deze kinderen, vooral wanneer ze alle organisatoren samen zien in een klein kamerorkest op woensdag 14 februari, na een historische rondleiding door het gebouw en onze podiuminstallaties. Dit “verbindingsconcert” met commentaar, voor deze jongeren uit minder bevoorrechte milieus of uit ziekenhuizen, is altijd een emotionele en dierbare gebeurtenis voor ons.

Dan is er vrijdag 16 februari, de dag waarop iedereen welkom is in de Cercle Royal Gaulois, die de belangrijkste partner bijft van FestiVita! Na de openingsinterviews met onze twee journalisten, Clara De Decker (Radio Klara) en Eric Boever (RTBF), en onze 2 mecenassen, kan je kennismaken met La voix de l’âme, een duo dat de Première 2023 wedstrijd won en ons meeneemt van Parijs naar Brussel op het einde van het Ancien Régime. Het ensemble Correspondances, een onbetwiste referentie in het 17e-eeuwse Franse repertoire, zal ons vervolgens onderdompelen in Marc-Antoine Charpentiers Lamentations voor mannenkoor, compleet met motetten van Henri Du Mont. De avond wordt afgesloten bij kaarslicht met Zefiro Torna die ons betovert met delicate melodieën van Dufay en Binchois uit de tijd van de Vlaamse Primitieven.

De Premièrewedstrijd begint op zaterdagmiddag 17 februari, met 5 jonge ensembles die geselecteerd werden op de kwaliteit van hun onderzoek naar het festivalthema en de manier waarop ze dit aan het publiek presenteren. Het winnende ensemble wordt bekendgemaakt tijdens de bijeenkomst met de mecenassen op zondag om 14u, en de prijs van de Nationale Loterij wordt hun overhandigd na afloop van het slotconcert. Op deze manier hopen we de creativiteit en het onderzoek van de jongere generatie aan te moedigen, onder het toeziend oog van gevestigde artiesten. De middag wordt vervolgd met een nieuwe voorstelling van La Cetra d’Orfeo, geïnspireerd door een verhaal van markies Olivier de Trazegnies,  historicus en schrijver met een betoverende pen, waarin zang, dans en spel de reis van aartshertog Albrecht in 1599 tot leven brengen.

Het inmiddels traditionele en veelgevraagde Renaissance Bal volgt natuurlijk op deze voorstelling, met de de Sonadori Violin Band en studenten van het Conservatorium, onder leiding van dansleraar Lieven Baert. Handleidingen voor het aanleren van de dansen zullen binnenkort beschikbaar zijn, als je een voorsprong wilt nemen…

‘s Avonds verwelkomen we Anne Niepold en Andy Cutting, twee zeer fijngevoelige en ongelooflijk getalenteerde accordeonisten, met een uniek en teder cross-overprogramma.

Zondagochtend 11 uur, tijd voor jong publiek!  Alba Novella vertelt ‘Les Cygnes sauvages’ met sopraan Marie de Roy, 4 blokfluiten en andere fluiten in alle maten! Helaas kunnen we geen tweetalig verhaal bieden: de meeste zullen in het Frans zijn, maar het jonge Nederlandstalige publiek zal ze zeker kunnen begrijpen dankzij het acteerwerk en een paar passages in hun eigen taal.

Liefhebbers van de historische keuken kunnen hun hart ophalen aan het Banquet-qu’on-sert: het menu uit de tijd van Karel V is speciaal samengesteld door onze musi-culinoloog Marc Vanscheewijck, en geïnspireerd op het beroemde manuscript van Guillaume Tirel, bekend als Taillevent, Maître Queux van Karel V.  Chef Thierry Lefèvre brengt dit alles op tafel met muziek, onder de kruidige noten van de Sonadori en op smaak gebracht met Hypocras en Rabelais door acteur Bruno Georis. Een verbazingwekkende ervaring! De plaatsen zijn beperkt, dus wel reserveren !

Première Rencontre is een rondetafelgesprek waar jonge studenten en gepassioneerde muziekliefhebbers Bernard Foccroulle en Frédéric de Roos kunnen ondervragen over de ups en downs van een druk muzikaal leven… of een leven dat nog ingevuld moet worden.

En het is met Le Concert de La Loge, een symfonisch programma uit het einde van de 18e eeuw, dat we dit prachtige stukje van het muzikale leven in Brussel afsluiten. Je mag het echt niet missen !

FestiVita! is en blijft een team, grotendeels bestaande uit vrijwilligers, bijgestaan door specialisten oude muziek en podiumprofessionals, die ik nogmaals wil bedanken voor hun inzet en volharding.

Dankzij hen, alle artiesten, onze partners, onze gulle mecenassen en de vele instellingen die ons steunen, hopen we dat FestiVita! een lang leven beschoren is! En we wensen u allen een onvergetelijke ervaring toe!

Michel Keustermans